Amarone

Jag har aldrig prövat ett amarone vin tidigare. Vilket egentligen känns lite konstigt, med tanke på hur pass mycket jag älskar italiensk matlagning och det som hör till. Under min resa runt italien så provade jag lite olika viner, både rosé och vitt.Testade olika sorters öl och även likör. Men inget amarone. Även här hemma så har jag sneglat åt dessa viner, med en lite drömsk blick i ögonen så har jag alltid tänkt att, nästa gång. Då ska jag köpa ett amarone vin. De är inte de billigaste vinerna som finns, denna flaska ovan köptes för 179kr. Finns många som kostar bra över det, över 3-400 kronor om man så vill. Skall testa denna ikväll, och se hur det smakar.
Lovar återkomma med en rapport.
Tisdag.

Helgen spenderades i stugan, skönt med lite annan natur. Lagade Ossobuco Alla Milanese, denna gång med riktiga kalvlägg. Oerhört gott!

Oktober ölen har även trillat in på bolaget. Denna tyska pilsner är en av de olika som finns, gillade denna. Denna har en viss speciell smak och för dem som inte är så bevandrad bland öl så kan jag rekommendera Samuel Adams octoberfest. Den skiljer sig inte alltför mycket ifrån den vanliga Samuel Adams ölen, utan har en mindre påtaglig smak vilket gör att den kan attrahera fler vanliga öldrickare.

Gjorde en liten grej i söndags. Åkte till kyrkan och utnyttjade min demokratiska rättighet och lade tre röster i kyrkvalet 2013.

Idag kom detta efterlängtade spel hem. 2007 släpptes senaste GTA spelet, 1997 släpptes det första spelet. Detta är det dyraste spelet att tillverka, 1,7 miljarder har det kostat, mer än vad Avatar kostade att producera. Jag såg på Gametrailers recension av spelet imorse, där fick det 9,8/10 vilket är ett ganska så bra betyg. De sade att detta var det bästa av alla GTA spel. Och det är något som jag faktiskt vågar tro på.
Zuppa di Pesce - Fisksoppa med blandfisk
Efter att ha pratat om att göra soppa för någon dag sedan med min far så hittade jag detta recept i boken som jag tänkte att jag skulle testa. Det är perfekt om man har lite olika fisktyper i frysen eller i kylen. Det kan vara aborre, gös, lax, torsk. Ja lite vad ni vill. Man tager vad man haver helt enkelt och i detta fall så blev det en blandning av lax och torsk.
För att göra denna goda soppa behövs följande:
- 750g blandad fisk, rensad
- 2msk olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 purjolök. skuren i tunna ringar
- 1 msk tomatpuré
- 4 tomater
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 msk finhackad persilja
- salt
- nymalen peppar
Skölj fisken ordentligt. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt, lägg i fisken och låt sjuda på låg värme i 10 minuter, men koka inte längre än så. Ta upp fisken ur buljongen, klappa den torr och låt den svalna. Hetta upp olivoljan i en soppgryta och sautera lök, vitlök och purjolök genomskinliga. Rör ner tomatpurén, tillsätt fiskbuljongen och låt koka upp. Skala och skär tomaterna i fyra delar. Ta bort fröna och tärna. Krossa fänkålsfröna i en mortel. Tillsätt tomat och de malda fänkålsfröna i soppan och låt sjuda i 10 minuter. Flå och filea fisken och skär den i munsbitar. (Jag vill bara påpeka att det går lika bra med fryst fisk som tinats upp. Den behöver inte vara färsk, på så sätt slipper du flå och filea och sparar lite tid.) Värm fisken i soppan. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera gärna med ett gott bröd till.

Lax och torsk som har svalnat och klappats torra med hushållspapper.

Sautering av vitlök, gul lök och purjolöken i olivolja.

Precis efter att fisken har åkt i och väntar nu på att den ska värmas.

Färdigt. Tillsammans med ett gott bröd, gärna ett mörkt bröd av rustikare sort eller ett klassiskt italiensk lantbröd så är denna soppa som gjord för ruskiga höstkvällar. Mycket gott med andra ord!
Mumsfilibaba!

Ett glas rödvin medan ragú alla bolognese puttrar i stekpannan. De senaste dagarna har jag lagat en hel del italiensk mat, mer än vad jag tidigare har gjort. Ett nytt recept varje kväll, hittar alltid något som känns spännande eller något som jag funderat på men inte ätit, ännu. Igår så lagade vi en bolognese, som sagt. Visst har vi ätit det tidigare, men ingen som var riktigt italiensk. Här var det både riven morot, selleristjälkar, gul lök och pressad vitlök som fanns, tillsammans med bland annat torkad karl-johan svamp som blötlades för att senare strimlas och läggas ner i bolognesen.

Tyvärr så fick jag ingen bild på själva maträtten, utan det fick bli en bild ur boken. Jag kommer lägga in receptet senare ikväll så ni också kan testa att göra en äkta ragú alla bolognese.

Såg också Tom Alandhs dokumentär om Anna Lindh och hennes liv, från barndom fram till sin bortgång. Som vanligt när Alandh gör dokumentärer så är de välgjorda och intressanta. Stundtals roliga, stundtals allvarliga.
Finns på Svt Play fram till den 11 oktober. Länk nedan.
Grundrecept för fisk i foliepaket.

Testade ett nytt recept ifrån min Italien kokbok. Detta recept är, som titel ovan antyder, ett grundrecept. Jag använde lax denna gång, men det är minst lika gott med torsk eller annan valfri fisk. Hädanefter kommer jag att följa detta recept när jag ska laga fisk i ugn.
- 4 Fiskfiléer á 200g
- Saften av 1 citron
- 4 Tomater
- 1 Gul lök
- 1 Vitlöksklyfta
- 4 msk olivolja, plus extra till smörjning
- 8 Timjankvistar
- Salt
- Nymalen peppar
Värm ugnen till 175C grader och pensla fyra ark aluminiumfolie med olivolja. Skölj fiskfiléerna, klappa dem torra och krydda med citronsaft och salt och peppar. Skala och skiva tomater, lök och vitlök. Lägg 3 tomatskivor på varje folieark, lägg på lök och vitlök och krydda med salt och peppar. Lägg en fiskfilé ovanpå, täck med resten av tomatskivorna, toppa med 2 timjankvistar och ringla över olja. Vik upp aluminiumfolien kring fisken och vik ner ändarna. Ställ in formen i ugnen i 15 minuter. Servera i folien.
Ossobuco alla milanese

I lördags så lagade jag mat ifrån en av de kokböcker som jag fick när jag fyllde år. Av Jimmy och Therese fick jag en stor kokbok som heter "Italien - den kompletta kokboken". Här finns en hel del olika recept, alltifrån förrätt, första huvudrätte, andra huvudrätten till soppor, grönsaksrätter och efterrätter.
Så alltså, i lördags så testade jag att laga Ossobuco alla milanese - Ossobuco som i Milano. Det vart väldigt gott och detta är något som jag kan rekommendera. Det bör sägas att köttet ska puttra i minst 1½ timme, så vill man ha mat inom den närmsta halvtimmen så är detta inte riktigt det rätta att laga. Så se till att börja tidigare så det finns tid, för det är verkligen värt att stå ut väntan.
- 4 skivor kalvlägg, cirka 4 cm tjocka.
- 50 g smör
- 1 1/4 dl vitt vin
- 400 g passerade tomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk rivet citronskal
- 2 msk finhackad persilja
- vetemjöl, till panering
- salt
- nymalen peppar
Skölj köttskivorna och klappa dem torra med hushållspapper. Gnid in dem med salt och peppar. panera med vetemjöl och skaka av överflödigt mjöl. Smält smöret i en stekpanna med höga kanter och bryn köttskivorna på båda sidorna. Deglacera ( vispa ur) stekpannan med vinet och reducera en aning. Rör ner passerade tomater och krydda med salt och peppar. Lägg på lock och låt puttra på låg värme i minst 1½ timme. Vänd skivorna flera gånger i tomatsåsen under tillagningen. När köttet börjar att lossna ifrån benet är det klart. Finhacka vitlök och blanda med citronskal och persilja. Strö över köttskivorna strax före servering.
Det kan verka som om det är mycket att göra eller så, men det är faktiskt inte det. Jag lovar att det är värt det, smaken och lukten. Ska ni testa ett nytt recept eller bara vill laga något gott i helgen, så varför inte testa detta.
Happy days

Igår blev det lite fika hos Martin, Josefine och Ebba. Hela 6 månader har nu gått sedan jag blev gudfader åt denna lilla tjej. Lite tårta och kaffe blev det igår kväll hemma hos dem.
Idag fick jag en glad nyhet på posten och på min mail. Upptäckte det först då jag, som en del av den dagliga rutinen, kolla mailen för att se vad som ramlat in. Där upptäckte jag ett mail ifrån högskolan i Kristianstad. hamnade som reserv på en utbildning där och nu så hade det blivit så att jag kommit in!

Sociala medier och digital kommunikation skall jag nu läsa på distans, kursen går på halvfart dvs. 50% och är på 15p. Utöver detta läser jag även en kurs i CSR via Luleås tekniska universitet som är på kvartsfart, 25% och 7,5p. Detta kommer jag syssla med under hösten och vintern. Hela höstterminen håller CSR kursen på och den andra slutar en månad innan. Det kommer bli kul att få plugga igen, att få tänka på det sättet och lösa problem.
Just nu sitter jag inne på http://www.swedavia.se/arlanda/flyginformation/ankomster/ och håller mig uppdaterad över det plan som mina föräldrar efter en vecka på Kreta just nu sitter på på väg hem.
Skogen och landet
Idag tog jag återigen bilen och åkte ut på landet. For ut mot Odensvi och runt i skogarna därute.











































