Zuppa di Pesce - Fisksoppa med blandfisk
Efter att ha pratat om att göra soppa för någon dag sedan med min far så hittade jag detta recept i boken som jag tänkte att jag skulle testa. Det är perfekt om man har lite olika fisktyper i frysen eller i kylen. Det kan vara aborre, gös, lax, torsk. Ja lite vad ni vill. Man tager vad man haver helt enkelt och i detta fall så blev det en blandning av lax och torsk.
För att göra denna goda soppa behövs följande:
- 750g blandad fisk, rensad
- 2msk olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 purjolök. skuren i tunna ringar
- 1 msk tomatpuré
- 4 tomater
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 msk finhackad persilja
- salt
- nymalen peppar
Skölj fisken ordentligt. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt, lägg i fisken och låt sjuda på låg värme i 10 minuter, men koka inte längre än så. Ta upp fisken ur buljongen, klappa den torr och låt den svalna. Hetta upp olivoljan i en soppgryta och sautera lök, vitlök och purjolök genomskinliga. Rör ner tomatpurén, tillsätt fiskbuljongen och låt koka upp. Skala och skär tomaterna i fyra delar. Ta bort fröna och tärna. Krossa fänkålsfröna i en mortel. Tillsätt tomat och de malda fänkålsfröna i soppan och låt sjuda i 10 minuter. Flå och filea fisken och skär den i munsbitar. (Jag vill bara påpeka att det går lika bra med fryst fisk som tinats upp. Den behöver inte vara färsk, på så sätt slipper du flå och filea och sparar lite tid.) Värm fisken i soppan. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera gärna med ett gott bröd till.

Lax och torsk som har svalnat och klappats torra med hushållspapper.

Sautering av vitlök, gul lök och purjolöken i olivolja.

Precis efter att fisken har åkt i och väntar nu på att den ska värmas.

Färdigt. Tillsammans med ett gott bröd, gärna ett mörkt bröd av rustikare sort eller ett klassiskt italiensk lantbröd så är denna soppa som gjord för ruskiga höstkvällar. Mycket gott med andra ord!
Kommentarer
Trackback