Kotletter!!
Svängde ihop kotlett med potatisklyftor och sås på scharlottenlök och cocktailtomat.
Tomt....
Just nu upptar den mesta delen av min fritid till att plugga inför den kommande tentan(fredag) och därför har bloggen stått stilla, kommer tyvärr vara så denna vecka. Jag ska försöka att lägga upp något, bild, recept eller en liten text bara jag kommer ihåg det. Just nu snurrar det mest saker om kommunikation i huvudet.
Det har vart en del matdagar i Oktober månad, fredags var det räckmakans dag och lördags var det fetaostens dag. Den 25 är det pastadagen, gissa om jag ska äta pasta då! lunch och middag blir både pasta har jag tänkt. Måste bara klura lite på vad jag ska göra för recept så de inte liknar varandra för mycket.
nu ska ja snart springa och ta ut tvätten samt ta upp något kött ur frysen till imorgon, tror ja har nån kotlett lr liknande.
Ha de gott och lycka till i köket!
När löven faller och dagarna blir mörkare.

När graderna sakta men säkert kryper ner kan det vara skönt att värma sig med en rejäl gryta. Varför då inte välja en som kommer ifrån de varmare breddgraderna?
Det här är förmodligen en av de mest berömda grekiska grytorna och det är definitivt en av mina favoriter tack vare kryddorna, som gör att den värmer inombords. Genom att marinera köttet innan man kokar det får man fram djupare smaknyanser, och när grytan är klar kommer du aldrig att ha smakat något liknande.
Klassisk stifado av det slag som man hittar i tavernor i hela Grekland brukar göras på nötkött, men jag blev förtjust i idén att blanda gris- och nötkött och har avvikit lite grann från vad som är brukligt med den här
versionen. Allt kött, från kanin till hare och rådjur, kyckling eller lamm blir helt fantastiskt om det kokas på detta sätt. /Jamie Oliver - receptet kommer ifrån Jamie Upptäcker.
Antal portioner: 6
Ingredienser
*600 g g grytbitar, t. ex. högrev eller fransyska, putsade och skurna i 4 cm stora bitar
*600 g fläskkarré av bästa möjliga kvalitet, putsad
och skuren i 4 cm stora bitar
*olivolja
*3 st rödlökar, skalade och klyftade
*1 msk russin, grovhackade
*400 g krossade tomater, på burk
*1 msk tomatpuré
*0.5 st citron
*en knippa bladpersilja
*grekisk olivolja, kallpressad extra virgin
Marinad
*1.5 tsk hel kryddpeppar
*6 st kryddnejlikor
*havssalt och nymald svartpeppar
*4 st vitlöksklyftor, skalade
*3 st lagerblad, färska
*1 st kanelstång
*1 tsk oregano, torkad
*1.25 dl torrt grekiskt rödvin
*4 msk rödvinsvinäger
Gör så här
1. Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och en nypa salt i en mortel.
2. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa.
3. Häll över den i en skål, riv ner lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna i marinaden.
4. Rör runt köttet i marinaden tills det är helt täckt, lägg plastfolie över och ställ in i kylen i minst 2 timmar, helst över natten.
5. När du är klar att börja laga värmer du några skvättar olivolja i en stor kastrull på medelvärme.
6. Tillsätt den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 10 minuter eller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun.
7. Tillsätt köttet och marinaden, sedan de hackade russinen, tomaterna och tomatpurén och häll på precis så mycket vatten att det täcker.
8. Krydda ordentligt med salt och peppar och koka upp, sänk sedan till låg värme, sätt på locket och låt sjuda i 1 1/2 timme.
9. Ta av locket och koka i ytterligare 45 minuter eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock.
10. Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut.
11. Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs.
12. Finhacka persiljebladen och strö dem över och avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja.
13. Grekerna serverar den här grytan med pilaffris eller en risformad sorts pasta som heter orzo, men den smakar ljuvligt även ihop med varmt bröd eller kokt potatis.
En gammal klassiker
Ibland kan det vara skönt att dra fram en gammal klassiker ur recept arkivet. Renskav, potatisklyftor med smak av sour creme samt creme fraiche med smak av fetaost och soltorkad tomat.
Detta är ett väldigt enkelt recept och smakar mycket gott.
Gör potatisklyftorna enligt beskrivning och renskavet likaså. Precis innan renskavet är klart så rör man neri creme fraichen.
Sedan är det bara att avnjuta tillsammans med en god sallad.
Italiensk Afton!
Bättring
Eftersom jag har haft mycket med både hemtenta och rapportarbete så har bloggen blivit lidande, beklagar detta.